Procedure strafschoppen beker

DRACHTEN - Indien je als verenigingsscheidsrechter een bekerwedstrijd moet fluiten, kan het gebeuren dat de wedstrijd in een gelijkspel eindigt. Dan moeten er direct strafschoppen worden genomen.


Het nemen van deze strafschoppen gaat volgens een bepaalde procedure. Bij de wedstrijden via het Knock-Out systeem gaat de winnaar door naar de volgende ronde. Eindigt de wedstrijd in een gelijkspel, dan dienen onmiddellijk na het verstrijken van de officiële speeltijd strafschoppen te worden genomen. Voor de uitvoering hiervan wordt verwezen naar de 'Spelregels Veldvoetbal'.


1. De scheidsrechter bepaalt op welk doel de strafschoppen zullen worden genomen.
2. De scheidsrechter zal tossen met een muntstuk en de aanvoerder van de partij die de toss wint, beslist of zijn partij de eerste of de tweede strafschop zal nemen.
3. De scheidsrechter maakt aantekeningen van de genomen strafschoppen.
4. Beide partijen nemen vijf strafschoppen.
5. De strafschoppen worden om en om genomen.
6. De strafschoppenserie zal niet worden voortgezet, zodra een partij een aantal doelpunten heeft gemaakt, dat door de andere partij niet meer kan worden bereikt.
7. Als, nadat elke partij vijf strafschoppen heeft genomen en elke partij een gelijk aantal of geen doelpunten heeft gemaakt, wordt de strafschoppenserie voortgezet totdat, nadat elke partij een gelijk aantal strafschoppen heeft genomen, de ene partij een doelpunt meer heeft gemaakt dan de anderen.
8. Elke strafschop moet door een andere speler worden genomen en alle in aanmerking komende spelers moeten een strafschop hebben genomen, voordat een speler een tweede strafschop mag nemen.
9. Indien een partij de wedstrijd beëindigt met een grote aantal spelers dan de tegenpartij, moet deze partij haar aantal spelers verminderen tot het aantal van de tegenpartij en de scheidsrechter op de hoogte brengen van de naam en het nummer van elke uit te sluiten speler.

webshop-drachtsterboys

Scheidsrechterscursus

Ben jij geboren voor de fluit en heb je interesse in een scheidsrechterscursus? Lees hier meer.

 

VOETBAL.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes en ontwikkelingen in scheidsrechterland? Ga dan snel naar voetbal.nl.

Twitter

Onze sponsors