'Scheids verdient beter'

‘He, mongool! Heb je kippenstront in de ogen? Nog een keer en ik weet je na de wedstrijd te vinden, slappe hondenlul!’ 


Schrikt u van deze openingszinnen? Moet u de neiging onderdrukken de redactie te bellen om uw beklag te doen of misschien zelfs uw clublidmaatschap op te zeggen? Dit soort taal hoort volgens u niet op een site als deze. U heeft gelijk. Spui gerust uw gal. Spreek de voorzitter erop aan. Bel de secretaris. Want natuurlijk geeft het geen pas. De auteur van de gewraakte column  verdient een vette reprimande aan zijn schrijversbroek. Wie zo in geschrift over de schreef gaat, dient snel en diep door het stof te gaan. Lik op stuk heet dat.


Sport verbroedert, sport verloedert. Verbaal geweld aan de zijlijn is anno 2009 een geaccepteerd verschijnsel. Spelers van de tegenstander worden verrot gescholden, stewards voor oetlul uitgemaakt, lijn- scheidsrechters krijgen de ergste ziektes toegewenst. Maatschappelijke verloedering vindt zijn afspiegeling op en rond de sportvelden. Frustraties van door de week worden afgereageerd, opgekropte emoties krijgen de vrije hand, grenzen van betamelijkheid worden ver overschreden, zowel in woord als gebaar.
Het sportveld als vrijplaats voor agressief en onbetamelijk gedrag. Met in het midden, de mooiste kop van jut, zijnde de scheidsrechter. Gelukkig heeft Jut in de loop van de tijd een dikke huid ontwikkeld. Bij hem of haar komt al lang niet alles meer binnen. Maar op de keeper beschouwd is het natuurlijk van de gekke. De man/vrouw maakt fouten, schat situaties verkeerd in, fluit te vroeg, te laat, te zacht, te hard, uit de maat. Maar zeg nu eerlijk: bent ú onfeilbaar? En doe jij als speler alles goed? Kom nou, fouten en vergissingen horen bij dit leven. Niemand is perfect. Dus ook een scheidsrechter niet. Toch mogen we één ding nooit vergeten: zonder scheids, geen wedstrijd. De als een oude krant spelende linksback kan simpel worden vervangen. Het duel mag worden uitgespeeld, ook als één van de spelers met rood van het veld is gestuurd of de trainer naar de tribune is verwezen. Maar zonder scheids staat alles stil en kan de terreinknecht het hek sluiten. Laten we dat het komende seizoen eens in het achterhoofd houden. Ook op momenten dat hij of zij niet fluit zoals wij vinden dat zou moeten. Met andere woorden: een beetje respect voor de man/vrouw met fluit. Zonder hem/haar is het voetbal ten dode opgeschreven.

Dan nog even tot slot. Om verdere problemen te voorkomen, bied ik mijn oprechte excuses aan voor de opening van deze column. Fijn dat u me tot de orde heeft geroepen. Doet u hetzelfde op het moment dat uw buurman langs de lijn met zijn verbale scheldkanonnade richting de scheidsrechter ruim over de grenzen van goed fatsoen gaat. Afgesproken? Zand erover dan. Let’s play football!

 

webshop-drachtsterboys

Scheidsrechterscursus

Ben jij geboren voor de fluit en heb je interesse in een scheidsrechterscursus? Lees hier meer.

 

VOETBAL.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes en ontwikkelingen in scheidsrechterland? Ga dan snel naar voetbal.nl.

Twitter

Onze sponsors